Välkommen till… Spanien

När Samwell Tarly återvänder till föräldrahemmet Horn Hill i säsong sex får han allt annat än ett varmt välkomnande av sin pappa Randyll.
Men när vi går i hans fotspår i Castillo de Santa Florentina möts vi av en leende guide och säger hej då med ett glas cava.

Text & foto: Susanna Hållbus

F

ästningen vid Medelhavets kust skyddade byn Canet de Mars medeltida invånare från pirater – men det var under början av 1900-talet som slottet renoverades i jugendstil, för att passa som sommarhus till borgarfamiljen Montaner. Slottet hade varit i släktens ägo sedan 1600-talet när arkitekten Lluis Domènech i Montaner lät sig inspireras av Gaudí och byggde ut en flygel – som ses i ”Game of thrones”, säsong sex.
Resultatet blev lyckat. När gamla kyrkor och kloster revs tog de katalanska modernisterna vara på byggstenarna, de gotiska valven och pelarna. Fast slottet inte räknas som medeltida har även de nya delarna detaljer som mytiska djur på fasaden, torn och kungliga stenlejon som vaktar ingången. Ett par sommardagar 1908 bodde Spaniens kung Alfonso XIII i slottet.

HITTA HIT
Så reser du: Castillo de Casa Florentina ligger strax norr om Barcelona. Att ta tåget till byn Canet de Mar kostar cirka fyra euro och tar ungefär 40 minuter.
Pris: Besöket kostar 12 euro per person och måste bokas i förväg via mejl. Skriv i mejlet om du vill bli guidad på engelska. Om du pratar spanska eller katalanska kan du ringa och boka.
Vet mer: castelldesantaflorentina.com/en.

En ättling till familjen Montaner bor fortfarande i en del av det privatägda slottet, men det går att boka en guidad rundtur – eller att spela in tv-serier.
– Produktionen till ”Game of thrones” bestod av 150 personer. De var här i tre veckor, inte en enda sak gick sönder, säger guiden under visningen.
Det är inte helt sant, säger Olga Pallés. Hon är verksamhetschef på slottet.
– Det var några lyktor som gick sönder, men de betalade naturligtvis för reparationen.
– Filmarna var otroligt trevliga och mycket festliga… De gick ut på kvällen varje dag, men de var mycket professionella. Det var folk från överallt, engelsmän, irländare, australiensare. Men de anställde folk härifrån också.
De tre veckorna resulterade i Sams hemvändande i ”Blood of my blood” (S6A6).
– Att se slottet i serien var otroligt, säger Olga.

Castillo de Santa Florentina är betydligt mindre än den pampiga och enorma fasaden som syns när Samwell och Gilly närmar sig Horn Hill. Men borggården där han möts av sin mamma Melissa Tarly och syster Talla finns att se på riktigt och galleriet där Sam och Gilly möts innan middagen syns från borggården. Salen där familjen Tarly äter middag ligger i den medeltida delen av slottet.

Foto: HBO

Salen kallas faktiskt för tronsalen efter Alfonso XIII:s besök. Praktrummet är inrett med mönstrat marmorgolv, tak med trästuckatur, en överdådig öppen spis med stenfigurer, målningar, vitrinskåp, tunga draperier och fanprydda kristallkronor. Genom de höga spröjsade fönstren silas det starka solljuset. Av det syns inte mycket i ”Game of thrones”.
– I scenen när de äter middag var det väldigt mörkt, det är det inte i verkligheten. Salen har vackra målade fönster, men de täcktes helt. I stället hade de levande ljus överallt. De ropade hela tiden: ”Fler ljus!”, säger Olga Pallés.
Castillo de Santa Florentina har varit filmkuliss förr, i kortare reklamklipp. Men ”Game of thrones” har haft en mer kännbar effekt.
– Efter avsnittet sändes har vi fått många fler besökare, säger Olga Pallés.

ANDRA INSPELNINGSPLATSER I SPANIEN

Tower of Joy
I Brans visioner ser han sin pappa Ned Stark slåss utanför ett torn. Scenerna är inspelade vid Castillo de Zafra i spanska Guadalaraja.

Gladiatorarenan i Meereen
Tjurfäktningsstadion i Osuna i Andalusien är kuliss för gladiatorarenan i Meereen.

”The Long bridge” i Volantis
Den romerska bron i Córdoba har fått gestalta Volantis gigantiska bro.