Turista i ”Game of thrones” fotspår

”Summer” ylar och stjäl all uppmärksamhet i krimskrams-butiken.
”Greywind” väntar lydigt på att bli klappad och fotad med ännu ett gäng ”Game of thrones”-fans.
Välkomna till fantasy-turismens mest udda utmarker.

Text: Sandra Wejbro

R

oss Mulhall slickar nonchalant på en glasstrut medan han för in Odin och Thor, de två Northern Inuit-hundar som spelar skräckvargarna Summer och Greywind i ”Game of thrones”. Odin och Thor är kändisar. Enligt Caelan Mulhall, Ross yngre bror, har de träffat 150 000 fans genom åren och älskar uppmärksamheten.
De har ett eget rum, varsin säng, utsikt över havet och får en och en halv kyckling att äta om dagen.
– De bor och äter bättre än mig, skrattar han.
Men i serien är båda döda? påpekar jag försiktigt.
– Ja, men säg inte det till dem, de blir så upprörda då, ler Caelan.

Tack vare att han som hundfrälst tonåring övertalade föräldrarna att köpa de två valparna fick familjen Mulhalls liv en helt ny inriktning. HBO sökte Northern Inuit-hundar för inspelningen av en ny tv-serie i Nordirland, hittade valparna och blev förtjusta. Men inte bara i vovvarna, för sedan dess har även Will Mulhall och hans tre söner varit återkommande statister i ”Game of thrones”. Vildvuxet skäggige Will som dothraki-krigare, medan Ross rodde Jon Snow i säkerhet i ”Hardhome” och Caelan var soldat i ”Battle of the bastards”.

Även i säsong sju är de statister och Caelan berättar små anekdoter från avslutningsfesten, som hur Kit Harington skickade sitt Fitzwilliam-paraply till hotellet i en egen taxi. Agget mot den adligt bördige stjärnan i serien, vars fullständiga namn är Christopher Catesby Harington, är mestadels skämtsamt, men hans kommentarer i en amerikansk pratshow om att Belfast är underbart ”i två eller tre dagar” föll inte i god jord och han tvingades be Nordirland om ursäkt.
– Turistbyrån har tre grejer – det mest bombade hotellet i Europa, Titanic som sjönk och nu ”Game of thrones”, den mest deprimerande tv-serien i historien, sa han till programledaren Seth Meyers.

Harington kan vara hur nedlåtande han vill, för den nordirländska turismen gråter hela vägen till banken. De hundratusentals ”Game of thrones”-turisterna beräknas nämligen dra in miljarder till landet.
Ett tiotal företag arrangerar utflykter till inspelningsplatserna, vissa kan ta upp till 4 000 kronor för att man ska få klä sig i päls och skjuta pilbåge på Castle Ward som agerade Stark-familjens hem i första säsongen (innan en konflikt med kommunen om en påstått förstörd väg fick HBO att bygga upp ett helt eget Winterfell på annan plats).

Bland de mest populära platserna att besöka finns också Cushendun-grottorna där Melisandre födde en skuggdemon, Dunluce castle som är Greyjoys slott och inte minst den vackra allé av bokträd som utgör The Dark hedges (King’s road), där trängseln av turister, bilar och bussar börjat bli ett miljöproblem.

Foto: Sandra Wejbro

I den rundtur vi valt ingår Inch abbey där Robb utsågs till ”King in the north” och en vandring i Tollymore-skogen där nattväktarna upptäcker kroppsdelar i ett märkligt mönster i första avsnittet, där familjen Stark hittar sina skräckvargar och Jon Snow och Tyrion Lannister har ett snack på väg till muren. Men huvudattraktionen är helt klart att få träffa ”Summer” och ”Greywind”.

I hamnen i vackra Ardglass ligger konstnären Will Mulhalls krimskrams-butik, med kläder och prylar lika färgstarka som sin ägare. Längst bak i butiken har han byggt upp ett eget ”Game of thrones”-land bakom en hemsnickrad portal, med svärd, tron, uppförstorade pressbilder och en stor roddbåt. Till tonerna av ”Game of thrones” signaturmelodi välkomnar han turister iklädd full skinn- och pälsmundering innan han visar sin pärm med fotografier och urklipp från inspelningen medan han inlevelsefullt berättar och poserar för bilder.

Sandra Wejbro fangirlar loss.
Sandra Wejbro fangirlar loss.

”Summers” ylande sätter stopp för det och plötsligt återfinner jag mig på golvet tillsammans med de andra turisterna, gullandes med två kändishundar. Snart fotas också jag på den hemgjorda Järntronen med ett svärd i handen och hundarna bredvid.
Fangirl-glädjen dödar all journalistisk cynism. Åtminstone för några timmar.

SÅ GJORDE VI
Åka hit: Vi åkte med ”The stones and thrones experience” som har en Winterfell-utflykt för cirka 600 kronor och en Westeros-utflykt norrut längs kusten för cirka 400 kronor. Båda utgår från Belfast, men det finns även alternativ från Dublin, Derry och Tollymore.
Vet mer: Via turistbyrån går det att hitta fler alternativ.

Här kan du också ”Game of thrones”-turista:

Vattenfall i nationalparken Thingvellirs på Island. Foto: Colourbox

Island

Bokningarna till den isländska huvudstaden Reykjavik har fördubblats under 2017, mycket tack vare ”Game of thrones”.
Företag som The travelling viking ordnar rundturer till wildingarnas hemtrakter runt Mývatn (pris inklusive bad i varma källor cirka 1 800 kronor). Nationalparken Thingvellirs där Brienne och The Hound slåss i säsong fyra, glaciären Vatnajökull som syns i säsong två och lavagrottan Grjótagjá där Jon Snow och Ygritte har sitt kärleksmys är populära turistmagneter.
För en dryg tusenlapp ordnar Extreme Iceland en rundtur som ska ha förberetts av ingen mindre än lokalkändisen Hafthor Julius Bjornsson som spelar The Mountain.

Dubrovnik. Foto: Colourbox

Kroatien

Krigsdrabbade Dubrovnik har fått ett rejält uppsving på senare år, inte minst tack vare ”Game of thrones”-turismen (Kroatien står för delar av HBO:s inspelningskostnader som tack för reklamen). I den medeltida, muromgärdade staden har många viktiga scener i Kings’s Landing spelats in, bland annat där Cersei Lannister tvingas göra sin walk of shame. I den historiska parken Gradac hölls Joffreys och Margaerys fatala bröllopsfest och i övergivna hotell Belvedere gick tvekampen mellan The Mountain och Oberyn Martell av stapeln.
Lokrum utanför Dubrovnik är Quarth.
Många natursköna Meereen-scener spelades in i Klis tvåtusen år gamla fästning ovanför Split och i Diocletianus romerska palats inne i staden har Daenarys sitt tronrum och drakkällare.
Kaštel Gomilica är den fria staden Braavos.
Trstenos renässansträdgård norr om Dubrovnik är Red Keep’s lummiga trädgårdar där Margaery och Olenna Tyrell smider sina planer.

Castillo de Santa Florentina. Foto: Susanna Hållbus

Spanien

Det här är landet som blivit allt viktigare för ”Game of thrones”-turismen, men redan innan säsong sex har scener ur Meereen, Dorne och Volantis spelats in här (tjurfäktningsarenan i Osuna är platsen där Daenarys flyger i väg på en drake i femte säsongen).
Samwell Tarlys Horn Hill heter Castell de Santa Florentina och ligger i katalonska Canet de Mar, cirka en timme från Barcelona. Lär mer om det HÄR
Tower of Joy (där en ung Ned Stark slåss mot Ser Arthur Dayne) är slottet Zafra i Guadalajara-provinsen.
Dothraki-riddarna vandrar runt i Las Bardenas Reales i norra Spanien.
I Sevilla erbjuder flera företag rundturer i slottet som är huvudstaden Sunspear i Dorne.
Girona hade många scener i Bravos i säsong sex.
Säsong sju har spelats in i bland annat Córdoba, Bermeo, Zumaia och Cáceres.

Essaouira i Marocko. Foto: Thinkstock

Marocko

Pilotavsnittet som skrotades spelades in här, men sedan kom ”Game of thrones” tillbaka först i säsong tre för scener i Slaver’s bay. Essaouira är Astapor och Aït Benhaddou blev Yunkai.
Via sajten ”Winter is coming” kan man boka en femdagarsresa till olika inspelningsplatser i Marocko, inklusive boende och mat för cirka 10 000 kronor.

Foto: Thinkstock

Malta

• Under säsong ett spelades scener ur Kings landning och Pentos in här, men efter det har HBO inte kommit tillbaka.
• Rundturer kan bokas via Viator, från 600 kronor och uppåt.

Doune castle fick gestalta Winterfell. Foto: Thinkstock

Skottland

• Doune castle var Winterfell i pilotavsnittet, men har också varit inspelningsplats för ”Monty Python and the holy grail”, ”Ivanhoe” (1952) och tv-serien ”Outlander”. Inträde cirka 60 kronor.